17 JUNI 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: PRIVE-COLLECTIE

Sir Hanselot en zijn queeste door de whiskywereld

Twijfel-de-twijfel: vragen we Hans Offringa wel of niet voor een interview in stadsmagazine Zwolse Peperz. Onze ambitie is immers onbekende stadsgenoten met een passie een podium bieden en Hans is zo goed als een BZ’er (Bekende Zwollenaar) met meer dan genoeg persaandacht. Maar Hans en zijn passie zijn gewoonweg te leuk om te laten lopen. Zwolse Peperz verdween met deze whisky-expert de kroeg in om er vervolgens lange, lange tijd niet meer uit te komen.... Aan het eind van de avond bekende Hans dat hij ooit door Schotse whiskyvrienden gedoopt is in Loch Ness tot Sir Hanselot! We gingen vrolijk naar huis! 

Naam: Hans Offringa

Leeftijd: 58 jaar

Woont afwisselend in: Assendorp en Charleston, SC, USA

Zwols bloed: opgegroeid in de buurt Veerallee, vaak uit Zwolle weggegaan, altijd weer teruggekomen

Houdt van: mijn ‘centre of the universe’ is Zwolle. Hier kom ik tot rust op mijn vaste plekjes. Ik noem Zwolle tegenover internationale vrienden vaak: ‘the best kept secret!’

Beroep: schrijver, journalist, whiskykenner

Passie: whisky

“Doe mij maar een biertje”! Huh? “Ja, bier, ben ik ook echt een liefhebber van. Als ik dorst heb drink ik bier of een Famous Grouse met ijs en Ginger Ale, of een Bloody Jack met tomatensap, tabasco en Jack Daniels. Whisky in een mix dus. Als ik me voorneem echt te genieten van een whisky, dan doe ik met één glaasje een hele avond.”

“Ik kan me mijn allereerste glas nog goed herinneren: als 18-jarige student ging er een sensatie door mijn lijf, dat was ongekend. Ik besloot meteen op onderzoek te gaan naar de oorsprong van die amberkleurige vloeistof. Ik begon mijn –zoals ik het noem- queeste naar whisky en die zoektocht duurt nu al 40 jaar!” 

Blended: hobby en beroep

Van liefhebber werd Hans een kenner. Van passie ging het over naar professie. “Ik heb mijn hobby en beroep dus mooi ‘geblend’.” De reizen van de whiskyman naar Schotland, Ierland en de Verenigde Staten zijn inmiddels ontelbaar. “Ik besloot een boek te schrijven over mijn ontdekkingstocht door de whiskywereld. In 2003 verscheen ‘De weg naar Craigellachie’. ‘Wat een titel, verzuchtte de uitgever, onuitspreekbaar en niet te onthouden!’ Het bleek een schot in de roos, want het boek met de vreemde naam werd een cultboek in de whiskywereld en vestigde meteen Hans zijn naam en reputatie. Vele boeken volgden (zie kader) en Hans schrijft inmiddels zo’n 100 artikelen per jaar voor nationale en internationale bladen. Voor een Amerikaanse krant heeft hij een tweewekelijkse column over whisky.

"Ik proef veel, maar drink heel weinig"
Whiskycollectie

“Als whiskykenner proef ik veel, maar drink heel weinig. Ik proef de whisky 80% met mijn neus en maar een heel klein beetje proef ik in mijn mond. Ik blijf altijd nieuwsgierig naar de volgende. Verzamelen doe ik niet. Thuis heb ik wel enkele flessen open voor vrienden die ook willen proeven. Natuurlijk staan mijn favorieten daartussen. Ik heb zelf al 25 jaar een verhouding met The Macallan. In deze Schotse distilleerderij heb ik ook een eigen vat liggen. Dat rijpt nu al 4,5 jaar. Als de whisky 12 jaar oud is –op mijn 65ste- ga ik bottelen. Gegraveerde flessen, rode lakstempels en een authenticiteitscertificaat. Ik ben er nu al mee bezig.”

“Ik heb nog ergens een bijzondere 27 jaar oude single malt staan. Gerijpt in een eikenhouten vat waar voorheen sherry in heeft gezeten. Zeldzame fles whisky. Mijn oudste zoon is altijd gefascineerd geweest door mijn passie. Ik heb hem deelgenoot gemaakt, hem overal aan laten ruiken. Nu heeft hij zelf ook een carrière in de whisky, als brand ambassador. Nu hij 27 is, gaat die zeldzame fles open. Hij mag zelf bepalen wie er komt en met wie we die unieke fles soldaat gaan maken.” whiskyman Zwolle  whiskyman Zwolle
Verhalen doordrenkt met emotie

“Whisky is een drank met veel emotie. Een glas drinken doe je vaak op een bijzonder moment met bijzondere mensen. Whisky creëert herinneringen.

Er kleeft veel geschiedenis aan deze drank. De Drooglegging in de VS is daarin een zwarte bladzijde. Bijna is destijds een hele industrie om zeep geholpen. Maar het leverde ook weer mooie smokkelverhalen op. De georganiseerde misdaad –Al Capone– is daar ontstaan. Elke distilleerderij heeft een eigen verhaal. Die verhalen gaan soms tot 500 jaar terug. In Schotland zijn zo’n 120 werkende distilleerderijen. Die heb ik bijna allemaal bezocht en gefotografeerd. Maar de whiskywereld is enorm in beweging. Ik leer dus elke dag. Whisky raakt ook aan veel andere gebieden. Voor mijn artikelen en boeken vind ik steeds genoeg inspiratie: whisky & eten of whisky & muziek. Ik wil de verhalen vertellen. Dat narratieve kenmerkt mijn boeken. Ik ben geen literair kanon, wil juist een heel breed publiek aanspreken.” 

Zwolse Whisky

Toen Zwolle hoofdstad van de smaak werd, werd het natuurlijk tijd voor een Zwolse whisky. “Samen met Slijterij Bartels heb ik die Zwolse whisky in de markt gezet. Elk jaar verschijnt er een editie, telkens van een andere distilleerderij. Het bottelen gebeurt in Schotland, het etiketteren in Zwolle. Op het etiket staat een kenmerkende afbeelding, denk aan de Sassenpoort en de Peperbus. Per jaargang bottelen we ongeveer 300 flessen en die zijn binnen no-time uitverkocht. Dit najaar verschijnt de Zwolse whisky voor de achtste keer.

Whiskyvirus

Hans is altijd bezig met whisky: “Het is mijn leven”. Nieuwe boeken, nieuwe artikelen, zelf bottelen, bier laten rijpen in een whiskyvat, reizen, masterclasses, lezingen en nu ook een documentaire, gemaakt door een producent die ook bevangen is door het whiskyvirus. Hans zal de korte film verrijken met zijn adviezen. Maar eerst staan er nog een bezoek aan een Schotse vrouwelijke whiskyblender en een verblijf in een kasteel in Aberdeen op het programma. Met een helikopter wordt Hans vanaf het kasteel naar een geïsoleerde distilleerderij op een eiland gevlogen. Tja, zo gaat dat nu eenmaal met bekende Zwollenaren! whiskyman Zwolle
EVENT
Speciaal voor Zwolse Peperz geeft Hans een gratis masterclass Whisky voor geïnteresseerden. Dit gaan we ergens eind september organiseren. Je kunt hieronder vast reageren als je op de hoogte wilt blijven van deze masterclass, dan sturen we je tzt een uitnodiging. 
Tot die tijd verloten wij regelmatig op FACEBOOK een boek uit de trilogie van Hans: Malts & Jazz, Bourbon & Blues en Rum & Reggea

Whiskyboeken van Hans Offringa

-De weg naar Craigellachie

-The Legend of Laphroaig

-De smaak van whisky

-Still Stories

-Mijn Whisky (najaar 2014)

Malts & Jazz

-Bourbon & Blues

-Rum & Reggae

Meer weten: www.hansoffringa.com of www.thewhiskycouple.com


DEEL:

5 Reacties