05 MEI 2014 | TEKST EN FOTOGRAFIE: DANIEL MULDER
07.07.2014
Stadsvogels ringen
 Achtertuin Reinier
Zwolle
 08.00 tot 10.00
AANMELDEN!

“Soms hoor je de mussen op elkaar schelden”

Vogels ringen, vogels tellen, vogels kijken en vogels fotograferen. Reinier Smabers is zo’n 30 uur per week met vogels in de weer. “Ik kijk vaak omhoog, ik fiets nog net niet tegen een lantaarnpaal op.” Ook heeft hij een eigen ringproject in zijn achtertuin.

Naam: Reinier Smabers.

Leeftijd: 41 jaar.

Woont in: Zwolle.

Zwols bloed: woont nu in Assendorp, komt oorspronkelijk uit Den Haag.

Houdt van: vogels tellen langs de IJssel.

Beroep: werkt bij DSM in Zwolle als laborant. DSM ontwikkelt bindmiddelen; Reinier verwerkt dat in verf en test het onder meer op droging en hardheid.

Passie : vogels.

Verhaalrating: 1 peper (mild).

“Het begint direct al, bij het opstaan. Dat doe ik vaak een half uur eerder dan nodig. Als bijna iedereen nog slaapt, sta ik in de tuin te kijken wat er over trekt. De ochtend blijft een magisch moment. De merels zingen volop en je ziet mezen voorbij schieten. Onderweg naar het werk tuur ik vaak omhoog. Ik fiets nog net niet tegen een lantaarnpaal op. En op het werk zie ik het direct als er iets langs het raam scheert. Je ontwikkelt een soort zesde zintuig. Ook ‘s avonds houdt het niet op. Dan fiets ik samen met mijn vrouw Daiva, die gelukkig ook is bevangen door het vogelkijkvirus, naar bijvoorbeeld de Vreugderijkerwaard. Of we gaan samen nog even boven voor het raam zitten kijken. Beneden op de bank met een drankje betrap je ons niet snel. Gelukkig kunnen we hard om ons eigen gedrag lachen.

Als kind was ik eerst in de ban van dinosauriërs. Later werden dat vogels. Rond mijn veertiende stopte het, toen werden uitgaan en de kroeg belangrijker. Dat heb ik trouwens lang volgehouden. In 2008 begon ik voorzichtig weer naar vogels te kijken. Waarom weet ik eigenlijk niet. Maar toen ik eenmaal weer bezig was, merkte ik hoezeer ik het had gemist. Ik had sterk het gevoel dat ik die verloren tijd moest inhalen. Door te helpen met het ringen van vogels, maakte ik snel contacten en belandde van het ene in het andere project.

Nu slokt het al mijn vrije tijd op. Het is snel gegaan: van een paar uur per week naar circa dertig uur. Maar ik doe alleen dingen die ik leuk vind, zoals ringen, vogeltrek tellen en roofvogels inventariseren. Mijn moeder zei onlangs dat ik een beetje monomaan werd. Daar heeft ze een beetje gelijk in. Maar ik vind vogels het leukste wat er is, dus daar wil ik dan zo veel mogelijk mee bezig zijn.”vogelman Zwolle  vogelman Zwolle
Oorlog in de tuin

“Ik heb een vergunning om met een mistnet in mijn tuin vogels te vangen en te ringen. Het mooiste van vogels ringen zijn de patronen die je ontdekt door het verzamelen van data. Wanneer zie je voor het eerst een roodborst? Wanneer komen de gierzwaluwen en wanneer vertrekken ze? Als je een vogel ringt (zie kader RingMUS) wordt het een individu. Als je dan een jaar later diezelfde mus, merel of koolmees weer ziet, is dat fascinerend. Door te ringen, ontdek je dingen.

In onze tuin zat bijvoorbeeld jarenlang een merelmannetje. Vorig jaar is die de tent uitgejaagd. Dat ging tot bloedens toe. Die strijd duurde maanden, dat is fascinerend om te volgen. Of je ziet dat een heggenmus nooit alleen is. Er zitten er altijd drie bij elkaar in de buurt. Het vrouwtje gebruikt namelijk één mannetje voor de sperma, het andere mannetje moet de jongen opvoeden. Dat soort dingen ontdek je, als je veel uren naar je tuin kijkt. Het leuke is: iedereen kan het op zijn eigen niveau doen. Als je de mussen in je tuin voert en die een beetje volgt, hoor je dat ze op elkaar schelden! Of kijk eens naar boven. De meest rare dingen vliegen over je huis: zeearenden, wespendieven, buizerds, rode wouwen, koperwieken. De wildernis hangt in de lucht.”

Mussen ringen

Sinds februari 2011 werkt Reinier mee aan het landelijke RingMUS-project. Hoofddoel is het onderzoek naar stadsvogels, in het bijzonder huismussen. “Die krijgen een kleurring. Maar het zijn slimme dieren, je vangt ze vaak geen tweede keer. Als ik mijn mistnet opstel, verdwijnen ze en ze komen pas ’s middags weer terug. Voor RingMUS moet ik twee keer per maand ringen. In 2013 ving ik 348 vogels in mijn tuin: 298 nieuwe en 50 voor een tweede keer. Hij somt op: “18 merels, 22 spreeuwen en 102 huismussen. Verder: sijzen, groenlingen, vinken en gaaien.”

Vertederende lolbroeken

“Over alles waar ik naar kijk, ligt een vogellaagje. En voor mijn tuin geldt dat zeker. Die appelboom die bij de buren staat, is 110 jaar oud. Bepaalde vogels die in mijn tuin komen eten, gebruiken die boom om lekker hoog te kunnen schuilen. Maar de boom gaat een keer plat en dan verdwijnen ook die specifieke vogels. Daar kan ik nu al buikpijn van krijgen. Ik doe veel om ze naar mijn tuin te lokken: voeren en de juiste struiken planten. In de wijk Ittersum zaten eens pestvogels in een sierappel. Natuurlijk stond die lente daarop een sierappel in mijn tuin. Dwaas natuurlijk, maar wij hebben er lol in.

Weet je, vogels zijn soms heel vertederend. En ik kan ook erg om hun gedrag lachen. Wat ik van ze heb geleerd? De vogelwereld is keihard, ze zijn erg kwetsbaar. Van de ene op de andere dag kunnen ze worden weggevaagd. Maar het vogelrijk is ook flexibel, ze gaan gewoon door. Ze moeten doorgaan. En in zekere zin geldt dat ook voor ons mensen.”

EVENT

Ring een stadsvogel

Wil je eens een mus, koolmees of een andere stadsvogel van dichtbij zien? Meld je dan aan voor een bijzonder mini-event: stadsvogels ringen. Vogelliefhebber Reinier Smabers stelt op zaterdag 07 juni zijn mistnet op in zijn achtertuin om stadsvogels te vangen. Van de gevangen soorten meet hij de vleugellengte, het vetpercentage en het gewicht. En hij ringt ze. Zelf ringen kan helaas niet, daarvoor heb je een vergunning nodig. En tijdens het wachten vertelt Reinier alles over stadsvogels. Tijdstip: van 08:00 tot 10.00 uur. Er is plek voor vijf deelnemers. 

“Als je een vogel ringt, wordt het een individu”

Inspiratietip van Reinier: waarneming.nl, trektellen.nl.

DEEL: