29 MAART 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Keukenprins voedt hongerige stadsgenoten

Uit het ventilatierooster dampen pittige luchten. Wie het hoekhuis in de Zwolse straat Boorn nadert, snuift eens diep in en ruikt meteen: dit wordt smikkelen! De chef-kok zelf doet open, Robert Tessemaker also known as ‘Boorn to cook’, zijn bijnaam op de kooksite thuisafgehaald.nl. Twee keer per week roert Robert namelijk in de pannen voor willekeurige stadsgenoten, die zich hongerig melden aan de deur met een leeg Tupperware bakje en een paar euro’s. Vanavond is Zwolse Peperz ook één van de afhalers. “Zo, jij komt de puree van paarse wortelen halen?” 

Naam: Robert Tessemaker

Leeftijd: 30 jaar

Woont in: Aalanden

Zwols bloed: ja, ik ben een echte Blauwvinger

Houdt van: het gevoel ‘thuis’ te zijn in Zwolle

Beroep: leraar basisschool groep 6

Passie: koken

Verhaalrating: 1 peper (mild)

Ehhh...paarse wortelen? Het menu van de dag is toch Boeuf Bourguignon met pastinaakpuree? De thuiskok vult onze plastic bak tot de nok toe vol. “Klopt, maar ik dacht: ik gooi er nog een paarse wortel doorheen, net iets zoeter en het geeft zo’n mooi kleurtje!” Aha, een kok die voor de vuist weg kookt? “Het is ook geen exacte wetenschap natuurlijk. Ik geef graag mijn eigen draai aan recepten. Dan krijg je spannende smaakcombinaties. Je moet eerst wel goed leren proeven. Dat zijn we met z’n allen verleerd door al die pakjes en zakjes, E-nummers en bergen zout. Als je die zaken weglaat, moet je weer wennen aan de echte smaak van ingrediënten. Maar daarna wil je niet anders!”  

Fooi voor de chef

Op thuisafgehaald.nl bieden hobbykoks maaltijden aan. Je betaalt als afhaler de kostprijs van de ingrediënten plus een fooi voor de chef. “Ik heb me aangemeld op deze site omdat ik elke avond zeker een portie eten overhield. Weggooien vind ik zonde, maar ik ben qua eten een luxepaard en ik houd niet van een opgewarmd kliekje de volgende dag. Tegenwoordig kook ik nog wat extra en komen stadsgenoten mijn overgebleven porties afhalen. Ik vind deze site een uitkomst. Mijn pannen zijn leeg, ik ontmoet nieuwe mensen en ik maak ze blij!”

“Toen ik alleen op een studentenkamer zat, kwam het er niet van. Pas na mijn huwelijk is het koken weer een actieve hobby geworden. Ik kook nu eenmaal graag voor anderen. De verdeling bij ons thuis is: mijn vrouw zoekt de recepten uit en ik ben van de uitvoering, zeg maar. Ik kook elke dag. De Italiaanse keuken is mijn favoriet, maar dan wel echt op z’n Italiaans. Wij Nederlanders laten de spaghetti vaak drijven in de saus, terwijl het slechts een smaakmaker hoort te zijn.” 

 “Hier krijg je een gezonde maaltijd voor de prijs van een zak patat!”
Proefkonijn van het huis

“Mensen iets laten eten wat ze nog nooit hebben geproefd”, Robert experimenteert graag. Maar vooralsnog is zijn vrouw proefkonijn als het gaat om spannende gerechten, want als het aan de hongerige thuisafhalers ligt, houdt hij het bij een simpele pasta of een stamppotje met een gehaktbal. “Ik raak binnen ‘no-time’ door mijn porties heen, als er iets makkelijks op het menu staat.” Hoe eenvoudig de gerechten van Robert ook zijn, gezond is het absoluut. “Handig voor mensen die een hekel aan koken hebben, die druk zijn of gewoon rampzalig in de keuken. Je kunt beter hier langskomen dan naar de snackbar gaan. Hier krijg je een voedzame verantwoorde maaltijd mee voor de prijs van een zak patat.”Thuiskok Zwolle
Outdoor cooking

“Tijdens de verbouwing van ons huis werd de beschikbare ruimte uitgeruild tussen mijn vrouw en mij. Zij wilde een grote badkamer, ik een grote keuken. Beiden zijn gerealiseerd. Mijn vrouw ontspant door lekker –au bain-marie- te poedelen, geef mij aan het eind van een drukke werkdag maar wat snijwerk in de keuken. Dan denk ik nergens aan.”

“Inmiddels heb ik nog wat ruimte gereserveerd voor mijn buitenkeuken. Daar wil ik ham, paling en zalm gaan roken. Ook start ik deze zomer met een eigen groentetuin. Via Facebook kwam de oproep om samen met een groep mensen een braakliggend stukje grond om te bouwen tot moestuin. Dat vind ik goed bedacht, want wat moet je in je eentje met 20 kroppen andijvie. Nu kun je het mooi verdelen. Zowel de groentes als het onderhoud.”

Een gezamenlijke moestuin is een uitkomst, want wat moet je nou in je eentje met 20 kroppen andijvie?
Verrassing

“Ik fantaseer graag over nieuwe kookinitiatieven. Zo lijkt het me mooi om een ‘restaurant-aan-huis-service’ te bieden aan mensen die om wat voor reden dan ook moeilijk het huis uit kunnen. Dat ik dan een viergangendiner met bijpassende wijnen verzorg, zodat ze zich een avondje uit voelen. Of ‘black box koken’, dat mensen een verrassingsmaaltijd krijgen, de deksel op tillen en voilà! Stamppotje paarse wortelen!” 


DEEL:

2 Reacties