21 OKTOBER 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER
Slacklinen
 Zwolle
 Voorjaar 2015
Binnenkort inschrijven

Walk the line

Twee jongens met ontblote torso, schaakbord op een geruit kleed, jongleerballen in het gras en een tas met eten en drinken; het is een boeiend picknicktafereeltje waar ik op een zonnige middag tegenaan loop. Als ik ook nog drie enorme elastieken -later begrijp ik dat dit slacklines zijn- ontwaar, bungelend tussen de bomen, besluit ik mezelf uit te nodigen op het geruite kleed. 

Naam: Cor Vinke
Leeftijd: 24
Beroep: kliminstructeur
Woont: in de wijk Dieze, zoekt naar nieuwe kamer
Zwolle omdat: In deze stad valt veel te beleven

“Ik kom hier voor mijn rust. Dit is mijn idee van een ontspannen middagje. Beetje spelen, schaken, praten. En natuurlijk wat balanceeroefeningen op de slacklines. Nu doen we dat tussen de bomen boven het gras, maar ik mag ook graag een ‘lijntje hangen’ over de gracht. Op het diepste punt glijd je dan zo lekker met je blote voeten door het water.” Stadsgenoot Cor Vinke weet wat genieten is. Maar dat komt met een prijs. Op zijn borst, armen en benen zijn schrammen en blauwe plekken zichtbaar. “Ach, dat hoort er bij. Als je een nieuwe move probeert, val je er wel eens af. Zelfs ik.” En dat wil wat zeggen, want Cor beweegt -zoals ik later mag aanschouwen- over de slackline zoals een vioolvirtuoos de snaren bespeelt. slackline Zwolle
"Ik mag graag een 'lijntje hangen' boven de gracht"
Smalle trampoline

Slacklinen lijkt op koorddansen. Het verschil is dat de slackline veert. Het is dus eigenlijk een hele smalle trampoline. Op die 2,5 tot 5 centimeter brede band balanceren de slackliners. Uitdagingen daarbij zijn: de gelopen afstand, de hoogte, trucjes en het kunnen ‘surfen’.

Klimmers uit de USA zijn er, eind jaren ’70, ooit mee begonnen, in Yosemite Valley. Bij het beklimmen van de magische rotspartijen daar, bouwden de klimmers rustdagen in. Tijdens die rustdagen ontdekten ze een nieuwe hobby: ze spanden platte touwen tussen de bomen om hun balans, concentratie en coördinatie te oefenen. Steeds meer trucs en yogaoefeningen werden bedacht. Uiteindelijk staken de klimmers via slacklines zelfs rotsformaties over. Tot 2008 was het een ‘klimmers-dingetje’. Pas daarna werd slacklinen ontdekt door een breder publiek, waaronder Cor. 

Angst overwinnen

“Ik train zeker twee keer per week. Ik kan het makkelijk combineren met mijn werk bij de Yosemite klimhal in Zwolle. Slacklinen geeft me balans, rust en meer geduld. Iedereen kan met een paar uur oefenen een paar stappen zetten. Het is een soort overwinnen van angst. Daarna zoek je steeds je nieuwe uitdagingen.” Cor loopt inmiddels ook op highlines (slacklines op hoogte) in het buitenland. “In Polen hebben ze er een speciaal festival voor. In een middeleeuws stadje zie je dan overal lijntjes hangen. In België loop ik graag tussen rotsformaties. Dat is op zo’n 50 meter hoogte. Je ziet de natuur, de stad in een heel ander perspectief als je op een highline loopt. In Zwolle zou ik heel graag eens tussen de ABN Amro en de GDF Suez torens lopen of een keertje in de Diezerstraat. Mijn droom is om ooit naar de Grand Canyon in Amerika te gaan.” slackline Zwolle
"Je ziet de stad vanuit een heel ander perspectief"
Opperste concentratie

Cor staat op. Geen woorden maar daden. Het is tijd voor een demonstratie. Eerst op de highline: als een lenige aap pak hij de line en slingert zijn benen eromheen. In no time staat hij hoog boven de grond. De armen gespreid. Je ziet de focus in zijn spieren. Na een paar passen knielt hij in een yogapose. Even later ligt hij languit op het dunne lijntje. Op de lagere slackline zie ik nogmaals welke technieken Cor allemaal beheerst. Het is lenigheid, kracht en opperste concentratie. Tot slot begint Cor met zijn benen de line heen en weer te zwiepen. Steeds sneller, steeds hoger. “Kijk, ik surf!”

Natuurlijk moet ook ik ervaren hoe het voelt: op een dun lijntje tussen de bomen lopen (waar overigens goed voor wordt gezorgd door boombeschermers). Ik bevind me op slechts 20 centimeter hoogte. Aan het handje van Cor loop ik een paar passen. De slackline en mijn benen gaan trillen en ook ik begin –geheel onbedoeld- heen en weer te zwaaien. “Kijk, Cor, ik surf ook!”   

Event WORKSHOP SLACKLINEN

Wil je ook eens balanceren op de slackline? Voelen hoe de rust in je neerdaalt? Met totale focus van de ene boom naar de andere? Cor is ervan overtuigd dat hij het iedereen kan leren. Jong en oud. Daarom nodigt hij stadsgenoten uit op zondagmiddag 9 november om 14.00 uur voor een gratis workshop in het Ter Pelkwijkpark. slackline Zwolle

Tricklining: de bekenste vorm van slacklinen. Meestal op 150 centimeter hoogte tussen twee bomen. Springen, salto’s, de tricks lijken oneindig. Bekende tricks zijn: Knee Drop, Surfen en Buddha Sit.

Waterlining: slacklinen boven het water. Een goede manier om nieuwe trucs te proberen. 

Highlining: het koningsnummer van het slacklinen. De lijn wordt op grote hoogte gespannen.

Rodeolijn: een soort rodeorijden op een slackline. De lijn wordt hoger, maar wel slap gespannen. Goed voor ‘surfen’.

DEEL: