27 MEI 2014 | TEKST: VALERIE DONSWIJK | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Opa van de salsa houdt het levendig

Als hij danst heeft hij heel veel plezier. “Een intens gevoel. Een dag niet bewogen is een dag niet geleefd.” Ze noemen hem ook wel de opa van de salsa. “Maar in het Spaans klinkt het leuker hoor! El Abuelo de la Salsa.” Marcel Stomp is tachtig, maar aan stoppen met dansen en dansles geven denkt hij niet. Dansen is juist zijn levenselixer.
Naam: Marcel Stomp
Leeftijd: 80
Woont in: Diezerpoort
Zwols bloed?: Geboren in Suriname, getogen op Curaçao en Zwollenaar sinds 1984
Houdt van: de muziek die de stad biedt, zoals de concerten in Hedon
Beroep: voormalig docent op de logopedieopleiding op Windesheim
Passie: salsadansen

Verhaalrating: 2 pepers
Marcel werd als vierde kind van het gezin geboren in Suriname en bracht zijn jeugd door op Curaçao.  Zijn vader werkte daar op de olieraffinaderij van Shell, en op het eiland kwam hij in aanraking met salsa. “Ik luisterde naar de radio en de salsamuziek sprong er uit. Het woord salsa zegt het al: de saus is pittig, fleurig, kleurig en het verbindt. Op mijn veertiende begon ik met dansen. Op Curaçao werden grote feesten gegeven, waar de kinderen altijd bij waren. Ik stond dan te kijken en wilde uiteindelijk meedoen. Als iets niet lukte, vroeg je gewoon of iemand het even voor kon doen.” 

opavandesalsa Zwolle
Vrouwen versieren
Marcel moet hard lachen om de vraag of hij met salsa vrouwen heeft versierd. “Breek me de bek niet open! Als ik naar een salsafeest ging nam ik twaalf shirts en een handdoek mee. Omdat het op Curaçao zesentwintig tot dertig graden was en je van dansen uiteraard gaat zweten liep ik na elke derde dans naar de auto om een schoon T-shirt aan te doen. Aan het einde van de avond deed ik ook een schoon overhemd aan. En terwijl alle andere mannen aan de bar zaten, stond ik met de vrouwen op de dansvloer.” 
Stijve harken
Voor stijve harken heeft hij een advies: “Houd het klein. Wacht, ik zal het laten zien.” Marcel staat op uit zijn stoel en zegt: “Jullie mogen naar mijn kont kijken.” Met zijn rug naar ons toe zet hij met zijn linkervoet een klein stapje naar voren, en vervolgens met zijn rechtervoet een klein stapje naar achteren. “Maar nu gebeurt hier niets,” zegt hij al wijzend naar zijn billen. Daarna zet Marcel de stappen opnieuw, maar nu met een wiegende heupbeweging. “En dat kan niet als je grote passen maakt, dan raak je uit balans,” licht hij toe. Als hij daarna weer is gaan zitten en over zijn voorliefde voor Cubaanse salsamuziek vertelt trommelt hij op de stoel naast hem “1-2-3-sluit, 5-6-7-sluit, de bas en de conga geven het ritme aan. 
“Het woord salsa zegt het al: de saus is pittig, fleurig, kleurig en het verbindt.”
Geen preker
“Ik preek niet, maar laat zien. Dat is mijn manier van de salsa overbrengen.” Marcel haalt een anekdote aan, iets wat hij veelvuldig doet tijdens het gesprek. “Een paar jaar terug was ik op een feest van een jonge vrouw die haar bul had gehaald. We dansten samen de salsa en de groep eromheen kreeg steeds meer aandacht voor ons omdat ze in de gaten hadden dat er iets speciaals gebeurde. Ze zagen onze connectie tijdens de dans. Dat moment gaf mij echt kippenvel. Toen ik daarna naar huis liep, voelde ik me heel goed en vrolijk.” Een andere anekdote beschrijft een situatie op een familiefeest waarop twee jonge mannen hem tijdens het dansen gade sloegen. “Ik hoorde ze ‘die man is gek’ zeggen, ik moest inwendig lachen en trok me daar niets van aan. En hoe langer die twee jongens keken, hoe meer waardering ze kregen voor wat ik aan het doen was, waarop ik ze hoorde zeggen: ‘Hij doet iets wat wij niet kunnen’.”

opavandesalsa Zwolle
Salsa is communiceren

“Salsa heeft mij folklore gebracht. Het heeft me er toe gezet les te gaan geven.” Mensen van vijftig jaar en ouder is zijn favoriete doelgroep bij de workshops. “Jongeren willen geen basis leren. Ze hebben geen geduld en bij hen moet alles er groots en gelikt uit zien. Vandaar dat ik graag met ouderen werk. Salsa is communiceren. Als dj Afrojack draait staan al die jongeren in een grote hal naar het altaar te kijken wat de priester doet. Felle lampen schijnen, ze zijn misschien onder invloed drugs en staan naast elkaar uit hun dak te gaan. Maar salsa is communiceren, ook als je zonder partner danst, dan daag je elkaar uit. Ik zeg altijd: luister naar de muziek en beeld het uit.”

Een aantal jaren geleden gaf Marcel workshops in Stadshagen. Dit moest hij in 2011 echter aan iemand anders overdragen vanwege een knieoperatie. Nu hij weer gerevalideerd is heeft hij weer zin om aan de slag te gaan als salsadocent. “Ik zou elke ochtend wel les willen geven, alleen daar is een plek voor nodig. Het liefst iets kleins en intiems, geen sportzaal. Het is ook een sociaal gebeuren, de mensen komen bij elkaar. Ik hou mijn leven en dat van anderen graag levendig.” 

DEEL:

3 Reacties