04 FEBRUARI 2015 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER
07.02.2015
Inauguratiefeest
 Geheime locatie
 's Nachts

“Ik ben de waarnemer van de nacht!”

De dag is al lang ten einde. Het is donker en koud op straat. Binnen in de kroegen brandt gezellig licht. Hij zit er al, wachtend op een barkruk, biertje in de hand. Zijn bruine lange haar valt over brede schouders die gehuld zijn in zwart fluweel. Als hij zich omdraait valt zijn jasje open; goudkleurig kasjmier aan de binnenkant. Charmant, deze nieuwe nachtburgemeester van Zwolle. Waar zijn de vermoeide wallen onder zijn ogen? “Jij kunt zeker heel goed uitslapen?”, is de eerste vraag aan Jeroen van Doornik.

Wie: Jeroen van Doornik

Leeftijd: 36 jaar

Zwols bloed: nee, maar ik voel me Zwollenaar. Ik was 1,5 toen ik hier kwam wonen

Woont: Zwolle-Zuid (eigen huis) en Dieze-Oost (bij vriendin). Welk huis we kiezen om te gaan slapen hangt af van onze stemming en op welk tijdstip we de stad uitkomen.

Beroep: beeldend kunstenaar en nachtburgemeester

Waarom Zwolle? Ik voel een soort trots voor deze stad. Ik voel het gloeien als ik iemand hoor zeggen: wat is het hier mooi!

“Ha, ik ben natuurlijk qua uitgaan wel wat gewend. Ik doe vaak het licht uit. Sterker nog; daarna ga ik in de stad ronddwalen om te kijken of er toch nog ergens een lichtje brandt. Ik ben de waarnemer van de nacht! Daarom is de keus ook op mij gevallen: je moet als nachtburgemeester natuurlijk wel een enorme passie hebben voor het nachtelijk entertainment. Ik ben ieder weekend wel in de stad te vinden. De binnenstad zie ik als een verlengstuk van mijn huiskamer. Als ik als nachtburgemeester ga, kleed ik me in het zwart.” Jeroen klapt even zijn fluwelen colbert open, het goudkleurig binnenwerk schittert in het kroegenkaarslicht.  

De Zwolse nachtburgemeester is een initiatief van de Partij Voor Cultuur. 
Internationale Nachtburgemeesters Federatie

Op een jaarlijks nachtcongres treft Jeroen zijn collega’s uit de rest van het land. Er is zelfs een Internationale Nachtburgemeesters Federatie. Chris Garrit en Mirik Milan, de nachtburgemeesters van Groningen en Amsterdam zijn inspiratiebronnen voor deze verse burgervader van de duisternis. “Zij doen het echt heel goed. In deze grote steden waar zoveel partijen meepraten over het nachtleven, worden ze zeer serieus genomen. Dat komt ook door de erfenis van hun succesvolle voorgangers. En natuurlijk is daar ook Jules Deelder. Dat is de enige nachtburgemeester die in het harnas zal sterven, vermoed ik. De rest van ons wordt gekozen voor een periode van twee jaar.”nachtburgemeester Zwolle

Eigen invulling van het ambt

Er is niet een kant-en-klare functieomschrijving. Iedere nachtburgemeester zoekt zijn eigen invulling. “Ik wil straks terugkijken op een aantal geslaagde projecten. Niet dat mensen aan het eind denken: nou, dat burgemeesterschap heeft ook niks uitgehaald.” Sociaal vaardig zijn, dat is een handige eigenschap in Jeroens positie. “Je moet ook de stoute schoenen durven aantrekken en een luis in de pels zijn.” Dat laatste vooral in de gemeenteraad, een natuurlijke plek voor een burgemeester. “Als het gaat over besluiten die de nacht aangaan, zit ik daar graag bovenop. En dan niet alleen over sluitingstijden of toestemmingen voor nachtwinkels, maar met name cultuur en veiligheid beschouw ik als terreinen waarop de nachtburgemeester zich mag roeren.” 

"Je moet de stoute schoenen durven aantrekken!" 

Vrijwillige kroegtijger

Het is geen betaalde baan; de uren die Jeroen langs de kroegen schuimt zijn vrijwillig. Net als de uren overdag waarin hij overlegt met horeca- en culturele ondernemers. “In de horeca krijg ik van de uitbater wel eens gratis drank aangeboden, maar daar wil ik geen misbruik van maken. Als ik echt niet mag betalen, geef ik gewoon een fooi ter hoogte van de rekening.”

“Het kost me nu wel meer tijd dan ik had verwacht. De respons is enorm. Dat vind ik geweldig. Uiteindelijk zal zich dat wel een beetje reguleren. Ik moet niks, maar wil wel heel veel.” Zo zijn er al vergevorderde plannen voor fietsverlichting die wordt uitgereikt in de horeca, een speciale kroegentocht, de nacht van de wansmaak (een film- en theater evenement), een nachtdiner en de Zwolse museumnacht. “Ik doe een handreiking naar de Zwolse nacht. Die kun je aanpakken of niet. Dat geldt voor de stappers, de horeca en de culturele instellingen. Ik wil meedenken, luisteren en verbinden. Wellicht kan de nachtburgemeester als een soort hefboom gaan werken. Dat initiatieven wat meer publiciteit genereren, dat we dingen voor elkaar krijgen. Ik wil niks kapot maken. Als blijkt dat de kroegen me uitkotsen, dan stop ik ermee. Nee, dan stel ik de vraag: wie moet het dan worden? Want dat Zwolle een nachtburgemeester verdient, daarvan ben ik overtuigd.” nachtburgemeester Zwolle
Verrassing in de nacht

Het is en blijft een aardige en hoffelijke man, onze nieuwe nachtburgemeester. Niet iemand waar je ’s nachts van schrikt in donkere steegjes. Dat past ook bij Zwolle. Onze nachten zijn vriendelijk en gastvrij. ”Tuurlijk zijn er wel eens incidenten, maar over het algemeen maakt men hier veel plezier. Ik hoor vaak van ‘buitenstaanders’ dat het hier zo gezellig is. Het valt me wel op: iedereen heeft zo zijn eigen loopje. Je komt steeds dezelfde mensen op dezelfde plekken tegen. Een beetje meer verrassing in de nacht mag wel. Ik gun onze stadsgenoten dat er elke nacht wat te doen is. Bedrijvigheid in de stad en dan niet alleen in het weekend. Er is al veel, maar dat valt nog lang niet genoeg op. Het is niet in een vingerknip gedaan, maar de komende twee jaar ben ik de voortrekker van de nacht!”

FEEST je mee?

Alhoewel burgemeester Henk Jan Meijer de ambtsketen van zijn nachtcollega al om Jeroens nek heeft gehangen, volgt er nog een spannend inauguratiefeestje op een geheime locatie. Slecht 70 nachtvlinders zijn exclusief uitgenodigd om te toosten op de nieuwe nachtburgmeester. Zwolse Peperz mag de laatste twee kaarten weggeven aan stadsgenoten die ons de beste tip geven om de Zwolse nacht nog meer bruisend te maken! Laat je tip achter op onze facebookpagina onder het bericht van de nachtburgemeesternachtburgemeester Zwolle

Volg de nachtburgemeester
De nachtburgemeester tweet en post op facebook vrijwel nachtelijks over ‘things to do’ en andere interessante wetenswaardigheden. 
DEEL:

1 Reacties