19 MEI 2015 | TEKST: VALERIE DONSWIJK | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Afscheid nemen in eigen stijl

 “Ieder moment van de dag kan ik gebeld worden met de vraag of ik de make-up kan verzorgen van iemand die is overleden. Ik camoufleer verkleuringen en herstel de huid, zodat de kist langer open kan blijven en maak vrouwen op zodat ze er uit zien als toen ze nog leefden.” Mensen mooi maken, dat is Inze’s passie. Haar specialisatie is Postmortale Make-Up.

Naam: Inze Meijer
Leeftijd: 53
Beroep: (Postmortale) Make-Up Artist
Zwols bloed?: Nee, maar al 25 jaar inwoner van Zwolle
Woont in: Assendorp
Houdt van: De diversiteit: cultuur, uitgaan, gezelligheid en carnaval. Zwolle verveelt nooit.
Passie: Mensen er mooi uit laten zien

Op gevoel

Inze werkte al zeventien jaar als make-up artist toen ze besloot het specialisme Postmortale Make-Up aan haar werkzaamheden toe te voegen. “Toen een nichtje overleed en ik haar opgebaard zag dacht ik: die had zo nooit in de kist willen liggen. Ze maakte zich altijd keurig op en nu had ze een smeer oranje lippenstift op terwijl ze een rode jurk aan had. Ik dacht: dit kan niet. Ik had haar op willen maken. Niet lang daarna verongelukte mijn vader. Hij had blauwe plekken in zijn nek, en ik wilde hem weer mooi maken. Dat deed ik toen gewoon op gevoel. Na die twee ervaringen heb ik een cursus bij een uitvaartopleiding gevolgd om te leren hoe je de huid kunt herstellen, verkleuringen kunt camoufleren en overledenen opmaakt.”makeupartist Zwolle
Levende herinnering

“De make-uplook maak ik aan de hand van een vroegere foto van de overledene. Door de foto krijg ik een indruk van hoe iemand er bij leven uitzag. Daarnaast vraag ik aan de familie hoe zij graag willen dat de overledene er uit moet zien. Veel mensen denken dat het even poederen is en dat het dan wel klaar is. Het verschilt per geval, maar ik ben toch al gauw een uur bezig. Ik begin met het herstellen van de huid en ik geef de huid een egale kleur. Als de huid is geprepareerd breng ik de make-up aan. De make-up die ik gebruik is gewoon in de winkel te koop en dus niet speciaal voor overledenen.”

"De mening van de nabestaanden is erg belangrijk!"
Rustige make-up

“Het beste moment om een overleden persoon op te maken is een paar dagen na het overlijden, omdat er dan pas verkleuringen optreden die kunnen ontstaan vanwege ziekte of medicijngebruik. Bij het opmaken vind ik het belangrijk om iemand er uit laten zien zoals hij of zij was. Door de bleke kleur blijf je natuurlijk wel zien dat iemand dood is, je gaat iemand natuurlijk niet ineens heel bruin maken. Een overleden vrouw maak ik anders op dan wanneer ze zou leven, omdat de ogen dicht zijn. Als ik oogschaduw aanbreng, is dat veel minder dan bij een levend persoon. Anders krijg je een soort clownseffect. Dus ik houd het rustig, maar wel zoals ze het gewend waren. Dus als een vrouw altijd rode lippenstift op had, dan breng ik dat nu ook aan.”

Verzorgd afscheid
Voor Inze is dit gewoon haar werk. “Mensen die zichzelf hun leven lang goed hebben verzorgd, moeten ook mooi in de kist liggen, zoals ze waren. Zodat hun familie een waardig afscheid heeft. Het beste compliment dat ik kan krijgen is als nabestaanden zeggen dat iemand er uitziet zoals hij of zij was. Eén keer vond een oudere dame zelfs dat ik haar vriendin zo mooi had opgemaakt dat ze me vroeg of ik haar wilde leren hoe zij zich ook zo kon opmaken. Er zijn mensen die nu al hebben gevraagd of ik hen wil opmaken na hun overlijden. En een kennis heeft me gevraagd haar moeder op te maken als ze overlijdt. Haar moeder is altijd heel precies als het gaat om haar make-up, dat wil haar dochter waarborgen.”

makeupartist Zwolle
Geen angst voor de doden
“Eng vind ik het totaal niet. Doodgaan hoort bij het leven. Ik ben niet bang voor dode mensen. Ook de eerste keer dat ik dit deed was ik niet bang. Terwijl ik bezig was vroeg me af of ik het goed zou doen, en of het de persoon naar haar zin zou zijn. Ik had ook het gevoel dat ze bij me was, alsof ze naar me keek. Ik praat ook gewoon tegen de overledenen. Ik vind het belangrijk om mijn volle aandacht voor ze te hebben, en met die persoon bezig te zijn. Op zo’n moment voel ik me betekenisvol, ik kan namelijk iets voor de naasten betekenen. Zo ben ik wel eens door een familie in paniek opgebeld om te vragen of ik herstelwerk kon doen. Hun familielid was pas twee dagen na overlijden gevonden en door hoe hij had gelegen was zijn gezicht erg verkleurd. Hierdoor zou de kist dicht moeten en konden ze geen afscheid nemen. Aan de hand van een foto kon ik zijn gezicht weer goed gelijkend maken en kon zijn kist tot het einde toe open. Een heftig geval, maar ik denk naderhand aan de mooie taak die ik heb volbracht en sluit het af. Dat de familie nog afscheid heeft kunnen nemen, daar doe ik het voor.”

makeupartist Zwolle
"Doodgaan hoort bij het leven!"
DEEL:

1 Reacties