30 SEPTEMBER 2014 | TEKST & FOTOGRAFIE: GOOITSKE ZIJLSTRA

Lekker samen prutsen

Femke (11 jaar) en Juliëtte (11 jaar) zijn vriendinnen uit Stadshagen en zitten beide in groep 8. Ze gaan niet alleen samen naar school, ook na school zijn ze altijd bezig om leuke dingen te maken.

“We vinden het leuk om lekker te knutselen met vilt, afval en andere materialen. We maken alles uit ons hoofd. Dus zonder voorbeeld. We hebben veel fantasie dus we bedenken steeds nieuwe creaties.” De meiden hebben hun creativiteit niet van vreemden. Juliëtte vertelt dat haar moeder, docent beeldende vorming, veel kleding zelf maakt. “Dat lijkt mij ook heel leuk om te kunnen.” Haar vader helpt ze vaak met timmeren en schilderen.

Femke’s ouders zijn beide interieurarchitect. Van haar oma kreeg ze vorig jaar een 'oude' naaimachine op haar verjaardag. Dat ze helemaal gek is van 'knutselen' blijkt wel uit het tijdstip waarop de naaimachine ratelt. In de vroege ochtend zit Femke al achter de machine om lekker te werken aan nieuwe dingen. 

Knutselmateriaal

Naast figuurtjes van stof maken de meiden ook kunstwerkjes van hout, papier, klei, oude dozen en nog veel meer. “We kopen niet veel knutselmateriaal. Een schoenendoos of oude kleding zoals een spijkerbroek of een maillot zijn prima om mee te werken. Zo’n maillot, daar maak je echt hele mooie knuffels van.” 

"Van een oude maillot maak je de mooiste knuffels!" 
Mr. Peper

“Voor Zwolse Peperz hebben we een Mr. Peper gemaakt van vilt. Omdat we het zo leuk vinden dat mensen hier iets organiseren voor anderen. Wij willen graag een knutselworkshop geven. Dat gaan we doen op woensdagmiddag eind oktober.  Wie zijn eigen knuffel wil maken is van harte welkom. Samen met Zwolse Peperz zoeken we naar een leuke locatie. Die maken we binnenkort bekend. Maar geef je nu alvast op! Je moet wel zelf knutselspulletjes meenemen.”

Opgeven voor de knutselworksop via info@zwolsepeperz.nl
Tips

De dames geven nog tips voor goede knutselspullen:

Stof van het Stoffenspektakel, winkel of van de markt.

Papier, dik breigaren, touwtjes, plakband, elastiekjes ed van bv de Hema

of de Action.

De bouwmarkt (of gewoon de garage van je vader:-) voor hout<o :p />

De kringloopwinkel is ook een mooi adres voor spulletjes. En ook takken uit de natuur zijn mooi ‘pruts’materiaal.

DEEL: