6 JANUARI 2015 | TEKST: MARIEKE ENTER | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Hedon-programmeur misschien wel de beste van Nederland

Erik Delobel: ‘Ik ben geen muzikale smaakpolitie’

Dag in, dag uit met muziek bezig zijn en er nog je brood mee verdienen ook. Voor menig muziekliefhebber heeft Hedon-programmeur Erik Delobel de absolute droombaan. Hoewel: “Als ik alleen acts zou boeken die ik zelf tof vind, zijn we binnen een jaar failliet.”
Naam: Erik Delobel

Werkt bij Hedon: sinds 2010 als programmeur, eerder al als interimmer en stagiair. 

Genomineerd: voor een IJzeren Podiumdier 2014 voor de beste programmeur van Nederland. De winnaar wordt bekend gemaakt op 17 januari, tijdens Eurosonic Noorderslag.

Woont: in Deventer. ‘Mijn vorige werkgever, het Burgerweeshuis, stond erop dat ik in Deventer zou wonen. Ik ben van plan om snel weer terug te verhuizen naar Zwolle. Heerlijke stad.’
Kippenvel: ‘Bij het concert van dEUS, februari vorig jaar, toen ze voor het eerst speelden op het nieuwe Hedon-podium, met de nieuwe licht- en geluidsinstallatie. Ik volg die band al heel lang, dit optreden was echt te gek!’ 

Zwolse muzieksensatie: ‘Typhoon natuurlijk! Hield bij Hedon z’n albumpresentatie en speelde niet alleen ons maar later ook Lowlands he-le-maal plat. Het is hem gegund, hij heeft er altijd keihard voor gewerkt.’ 

Van de ruige rockers van Motörhead tot ‘ideale schoonzoon’ Marco Borsato en de (nog) relatief onbekende singer-songwriter Nick Mulvey: Hedon-programmeur Erik Delobel haalt ze allemaal naar Zwolle. Daarmee is hij beslist een van de smaakmakers van de stad, al is hij zelf nogal bescheiden over die rol. “Mijn werk draait niet om mijn muzieksmaak, maar om die van het Hedon-publiek: een brede groep muziekliefhebbers, van popfans tot metalheads tot jazzliefhebbers. Dat maakt programmeren voor Hedon ook zo leuk: ik hoef me niet te beperken tot een bepaalde muziekstroming. Natuurlijk probeer ik binnen de verschillende genres wel de juweeltjes te vinden, maar ik ben geen muzikale smaakpolitie die wel even bepaalt wat ‘goede’ muziek is.” 

Zuurstofmaskers voor Limp Bizkit
Is programmeur Erik zo’n figuur die stad en land afreist om nieuwe talenten te ontdekken, die in de watten wordt gelegd of juist keihard onder druk wordt gezet door muzikanten of hun managers, die soms aan bizarre eisen moet voldoen voordat een band op ‘zijn’ podium wil spelen? Hij moet lachen om dit ietwat romantische beeld. “Het is wel een baan waarbij je veel op pad bent, ja. Ik zie heel veel bandjes en muzikanten en ben altijd op jacht naar de beste acts voor Hedon. De concurrentie is groot, zeker met de festivals waar artiesten graag spelen. De onderhandelingen zijn soms pittig, maar in dit werk is de gunfactor ook belangrijk. Daarom benadrukken we altijd dat Hedon de muzikanten iets heel goeds te bieden heeft: een fraaie zaal, prima technische faciliteiten, mooie kleedkamers, een fijn backstage-café, goed eten, een prima crew en niet te vergeten een toppubliek. Met die bizarre eisen valt het gelukkig meestal wel mee, al herinner ik me dat Limp Bizkit zuurstofmaskers wenste. Nou, dan regelen we die toch? We zorgen graag goed voor onze artiesten, want dan komen ze met plezier terug.”

Hedon-programmeur misschien wel de beste van Nederland Zwolle
Fingerspitzen en een podiumdier

Hoe bepaalt Erik welke bands en muzikanten hij naar Hedon haalt? “Ik zoek naar een mix van ‘grote namen’, opkomende muzikanten en regionaal talent, uit uiteenlopende genres. Om goede regionale muzikanten te ontdekken, hebben we bijvoorbeeld de Hedon-talentavonden en de competitie Stairway to Hedon. Verder zorg ik dat ik zelf heel veel optredens zie en ik spreek veel met mensen uit allerlei scenes, die precies weten welke artiesten hot of veelbelovend zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet zo goed thuis in metal, maar mijn netwerk van metal-kenners heeft vaak goede tips voor me”, vertelt Erik. “De kunst is om al in een vroeg stadium te herkennen welke muzikanten aanslaan bij het publiek op het moment dat ze bij ons op het podium staan. De boekingen vinden namelijk al maanden eerder plaats dan de optredens”, legt hij uit. Fingerspitzengefühl is dus belangrijk. En blijkbaar heeft Erik dat, want onlangs werd hij door zijn vakgenoten genomineerd voor een IJzeren Podiumdier 2014, voor de beste programmeur van Nederland. “Heel eervol, een teken dat we goed bezig zijn bij Hedon”, vindt Erik, die de bekendmaking van de winnaar op 17 januari met gezonde spanning afwacht. 

Droomacts
Waar iedereen natuurlijk benieuwd naar is: welke artiesten zouden we op het Hedon-podium mogen toejuichen als praktische bezwaren zoals geld geen rol zouden spelen? Erik hoeft er niet lang over na te denken. “Een droom is dat een band als Foo Fighters, die eigenlijk veel te groot en dus onbetaalbaar is voor ons, Hedon zou uitkiezen voor een try-out als voorbereiding op een nieuwe tournee. In Engeland hebben ze dat weleens gedaan. Het lijkt me geweldig als Hedon ook een keer hun ‘proeflokaal’ mag zijn. Een meer realistische droom is dat Fink nogmaals naar Hedon komt. Hij heeft in 2012 al eens bij ons gespeeld en dat was zo ver-schrik-ke-lijk goed dat ik hem dolgraag nogmaals op ons podium zie.” 

Van Motörhead tot babyconcert


Maar, benadrukt Erik nogmaals, in zijn werk zijn artistieke en commerciële overwegingen belangrijker dan persoonlijke smaak. “Als ik alleen de acts zou boeken die ik zelf tof vind, zijn we binnen een jaar failliet”, lacht hij. “Mijn persoonlijke kick haal ik vooral uit kleine bandjes, maar ik vind het net zo leuk om het eerste babyconcert te organiseren (in december jl.- red) of om een legendarische metalband zoals Motörhead naar de IJsselhallen te halen. Als poppodium willen we graag een sterke, brede muziekscene creëren in de stad. Dus ook al is het niet mijn favoriete genre, ik vond het geweldig dat op 20 november alle restaurants in Zwolle vol zaten met Motörhead-fans. Met Hedon willen we ons de komende jaren nog verder verbreden. Binnen, maar ook buiten ons eigen podium. Zoals we bijvoorbeeld al doen met het festival Let’s Get Lost, waarbij je nieuwe muziekacts kunt ontdekken in kraakpanden, kroegen en andere bijzondere plekken in de stad. Hedon wil de komende jaren een nog zichtbaarder plek innemen in Zwolle, voor álle muziekliefhebbers uit de stad en de regio.” Hedon-programmeur misschien wel de beste van Nederland Zwolle
Verborgen juweeltjes

Tenslotte nog even dit, want Zwolse Peperz is altijd uit op iets bijzonders. Wil kenner Erik misschien een paar ‘verborgen juweeltjes’ met ons delen? Welke muziek mogen de Zwolse muziekliefhebbers niet missen volgens hem? Dit is Eriks top-3 van (relatief) onbekend talent:
 

1. Nick Mulvey, een Engelse singer-songwriter die afgelopen zomer de India-tent op Lowlands betoverde. Staat op 4 april in Hedon en dat zou zomaar net zo’n legendarisch concert kunnen worden als dat Fink-optreden uit 2012… 

2. De Nederlandse driemansformatie Pauw, de meestgeboekte band van de Popronde. Speelde eind september al in Hedon en mag op 17 januari acte de présence geven op Noorderslag. Een nieuw Hedon-concert is (nog?) niet geboekt, maar op 14 mei zijn ze in de buurt: ze spelen op Dauwpop.
 

3. Father John Misty, ooit de drummer van de Fleet Foxes. Is net begonnen aan een nieuwe tour en z’n concerten in de VS en Engeland zijn allemaal strak uitverkocht. Doet Hedon helaas niet aan, maar is op 5 maart wel te zien in de Amsterdamse Tolhuistuin, en voor de snelle beslissers zijn er nog tickets!
DEEL:

1 Reacties