29 AUGUSTUS 2014 | TEKST & FOTOGRAFIE: JESSICA OOSTEN
30.08.2014
City Swim Zwolle
 Rodetorenplein
Zwolse grachten
 13.00 uur

“We gaan puur op karakter die gracht rond!”

Iets met ijskoud water en het goede doel: nee, het gaat nu even niet over de IceBucket Challenge, maar over de allereerste editie van de City Swim Zwolle. Zaterdag 30 augustus springen zo’n 150 stadsgenoten de gracht in om een rondje van 2,5 kilometer te zwemmen. Josje Waagmeester is één van hen. “Ik hoop dat er geen enge palingen zwemmen.”

Wie: Josje Waagmeester

Woont: in de binnenstad

Beroep: marketingmanager

Houdt van: roeien op de IJssel

Leuke stadsgenoot omdat: Josje zwemt mee met de City Swim Zwolle voor het goede doel

“Ik ben niet echt een zwemmer, ik blijf liever droog ‘boven water’ in een roeisloep”. Het was het dames roeiteam D’Isela dat besloot de uitdaging van de City Swim aan te gaan. “We zijn al zo lang een hecht en gedreven team, als één van ons ‘ja’ zegt, dan gaan we dus allemaal! Daarbij zijn we sportieve Zwolse dames en we vinden dit een geweldig evenement. We helpen graag mee om de City Swim ook in Zwolle bekend te maken. Je zwemt immers voor een goed doel, in dit geval de stichting Tegenkracht.” Een organisatie die patiënten sportfaciliteiten en begeleiding biedt om zo sterk mogelijk de behandelingen te kunnen doorstaan. "Iedereen heeft eigen redenen om te zwemmen voor Tegenkracht. Ik geloof in de kracht van sport. Ja, ook in mijn directe omgeving hebben mensen dierbaren verloren aan of vechten voor de ziekte die dit goede doel steunt." 
"Als één van ons 'ja' zegt, gaan we allemaal!"
Vertrouwen op conditie

“Qua voorbereiding hebben we er niet veel aan gedaan. We gaan puur op karakter die gracht door. En we vertrouwen op onze goede roeiconditie. We zijn één keer met het team de sloep uitgesprongen om te testen of we een lange afstand konden zwemmen. Dat ging prima. Het was wel erg koud. Ik twijfel nog wat mijn zwemkleding gaat worden. In ieder geval niet alleen een badpak.”

“We doen met drie teams mee. Iedere team bestaat uit drie personen, dus we zwemmen in estafettevorm. Ik moet zo’n 840 meter doen. Het hele parcours is zo’n beetje van het Rodetorenplein tot aan de Sassenpoort.” cityswim Zwolle
Sportersmentaliteit

“Ik heb echt wat met water. Van de jaarlijkse roei thuiswedstrijd Zwolse Grachtenrace weet ik ook hoe mooi Zwolle vanaf de gracht eruit ziet. Ik heb er zin in om met zo veel stadsgenoten een rondje te zwemmen. Maar....het bloed kruipt waar het niet gaan kan, wij zijn gedreven sporters (red; roeien in de hoofdklasse) en de ambitie zal wel weer opvlammen. Wij willen zo goed mogelijk zwemmen in een zeer acceptabele tijd. Dat zit nou eenmaal in ons, die ‘drive’. Die wedstrijdzwemmers gaan natuurlijk als een malle door die gracht, maar vlak daarna komen wij hoor, haha.”

Lees ook het verhaal over roeicoach Jan Upmeijer! Klik hier!
Mystery swimmers?

Net als in Amsterdam en Eindhoven worden er vaak op het laatste moment nog prominente zwemmers bekend gemaakt. Het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk koningin Maxima die in de Amsterdamse grachten dook. “Ik hoop dat we zulke verrassingen ook in Zwolle gaan zien”. Inmiddels doen er al meer dan 150 zwemmers mee en 14 estafetteteams. Het doel is om € 10.000 bij elkaar te zwemmen. “Wij hebben als team al ruim € 2.000 aan sponsoring opgehaald. Maar er kan nog meer bij, dus wie nog last minute wil doneren...klik hier!”cityswim Zwolle  cityswim Zwolle
Vies water

“Ik stel me gerust dat de gracht in 2007 nog is uitgebaggerd. Ik heb me voorgenomen mijn mond stijf dicht te houden en een badmuts op te zetten. Na afloop eerst goed douchen en dan een dikke uitsmijter. Natuurlijk sluiten we af met een borrel in ons stamcafé de Hete Brij.”

“Na afloop ga ik pas het Zwolse Peperz verhaal lezen over de streetfishers en hun vangsten uit de gracht, waar de interviewer mij nu al de hele tijd grinnikend naar verwijst. Ik hoop dat er geen palingen zijn, maar ach....ze zullen heus niet naar mij toe zwemmen!”

Zwolse Peperz wenst Josje en alle andere zwemmers heel veel succes!! 

DEEL: