20 MEI 2014 | TEKST: KITTY PEETOOM | FOTOGRAFIE: MARGREET VLOON
11.01.2015
Beagle Walk
 Westerveldse bos
Zwolle
 10.30 tot 12.30
Aanmelden!

De Beagle als beste vriend

Jessica Oosten loopt vijf (!) keer per dag met hond Rufus. “Want het is een Beagle. Die zijn pittig, die willen uit, en anders gaan ze muiten. De Beagle is een geval apart. “Ze zijn mooi, loyaal en lief, en ze zijn áltijd goed gehumeurd. Maar er zit ook een heel eigenwijze kop op. Als je iemand bent van zit-lig-af, dan moet je geen Beagle nemen.”
Naam: Jessica Oosten
Leeftijd: 38
Woont in: Zwolle
Samen met: Gerrit Jan Kuper en Rufus, de Beagle 
Zwols bloed: Nee, Fries. Leeuwarden. 
Beroep: Communicatieadviseur met een specialisme in copywriting en bladenmaken 
Houdt van: de sfeer in de binnenstad en de mooie natuur rondom
Zwolle Passie: Beagles 
Verhaalrating: 1 peper
Voor alle duidelijkheid: Rufus is een meisje. Ze is vernoemd naar de hond van een schoolvriendin van Jessica, en die heette nu eenmaal Rufus. Rufus is veertien en dat is best oud, hoewel de oudste Beagle in het Guinness Book of World Records 27 jaar is geworden. Met Beagles beleef je hilarische dingen, weet haar baasje. “Ze luisteren alleen als het ze uitkomt. Ze smeren hem gewoon als ze ergens lucht van krijgen en blijven dan rustig drie kwartier weg. Maar ze zijn waanzinnig lief. Een Beagle vals krijgen is godsonmogelijk. Daarom worden Beagles veel als proefdieren ingezet. Er gaan er nogal wat doorheen in de testlabs. Want wat je ze ook flikt, ze begroeten je steeds weer met enthousiasme.”

De verhalen over Rufus’ hondenstreken zijn legio. “Als Rufus een skater of een rolstoeler tegenkomt, dan gaat ze helemaal door het lint. Ze doet hun niets hoor, maar het is natuurlijk supergênant. En op de markt heb ik wel eens gedwongen twee bakken violen moeten kopen, omdat ze er in had gepiest. Of ze duikt onder de broodkraam door en komt terug met drie bolletjes in haar bek. Dan moet je beter opletten zul je denken, maar het gebeurt in secondes.”
Jachthond

Jessica is niet opgegroeid met dieren. “Mijn ouders wonen in een heel net, geordend huis. Daar pasten geen dieren bij. Maar mijn vriend Gerrit Jan komt van een buitenhuis, met veel grond. Hij wilde heel graag een hond. Ik hikte ertegenaan, maar Gerrit Jan heeft anderhalf jaar lang een hond nagedaan. Piepen, blaffen, snuffelen in mijn oor. ‘Leuk hè? Een hondje?’ Ik ging uiteindelijk door de knieën. Veertien jaar geleden kochten we voor vijfhonderd gulden (‘een vermogen!’) onze Beagle. Van mijn spaarrekening! Ik grap weleens: in tijden van bonje moet je niet vergeten dat ik het bonnetje van Rufus nog heb! Die gaat dus met mij mee!” 

De Beagle is oorspronkelijk een Engelse jachthond, die in meutes werkt. Ze kunnen slecht alleen zijn. “Je kunt ze maximaal twee uur alleen laten, maar soms ben ik maar even weg, en dan ligt ze al op de leuning van de bank naar buiten te kijken en joelt ze de hele straat bij elkaar. ‘O, wat zielig dat u haar alleen laat’, zeggen mensen dan. Maar dan was ik maar een kwartiertje naar de supermarkt!” Een soort hyperactieve koter dus? “Nee, een Beagle is geen kind”, zegt Jessica beslist. “En ik behandel haar ook niet als een kind. Een hond handelt instinctmatig.”beaglewalk Zwolle  beaglewalk Zwolle
Gezonde wandelingen

Mede door Rufus heeft Jessica een gezonde levenstijl: veel bewegen, lange wandelingen maken, lekker de natuur in. “Vijf keer per dag moet je haar flink uitlaten. Dat deden we dus ook jarenlang: fietsen, lange boswandelingen maken. Gerrit Jan en ik zouden niet snel met zijn tweeën de hei op gaan, maar dat doen we wel met Rufus erbij. Zij dwingt je om veel naar buiten te gaan. Nu ze ouder is, sjokken we wat meer, maar die vijf keer per dag een rondje maken blijft heilig.” 

Het mooiste plekje van Zwolle vindt Jessica de IJssel. “Daar loop ik graag langs met Rufus. De kolk bij Zalk vind ik ook aangenaam. Ik ben graag op of om het water. Vroeger sprong Rufus er nog wel eens in maar nu niet meer. Rufus was altijd een acrobaat op onze boot. Vorig jaar zijn we helemaal naar Zeeland gevaren, daar zouden we op de Zeeuwse wateren de zeilen eens flink hijsen. Het water werd wilder en Rufus, die altijd zo lekker bij ons zat op de boot, raakte in paniek. Ze werd zeeziek. Dat was balen. Aan dat soort dingen merk je dat ze ouder wordt.”

Marktplaats-Beagles

Jessica geniet van haar alle-dagen-heel-drukke hond. Maar ze ziet steeds vaker dat op Marktplaats Beagles van één of twee jaar oud worden aangeboden, wegens onhandelbaar. “Dan denk ik: je hebt er niet goed over nagedacht wat voor ras bij je past. Het lijkt een beetje een modehond te worden maar je moet voorbij dat leuke uiterlijk met die hangoren en die droopy-ogen kijken. Het is een heel pittig hondje. Daar verkijken velen zich op.”   

Rufus gaat nooit mee naar Barcelona, de stad waar Jessica en Gerrit Jan in de toekomst (deels) willen gaan wonen. “Dan logeert ze bij Gerrit Jans ouders op de boerderij. Vindt ze geweldig. In onze Barcelonese toekomst speelt de Beagle uiteindelijk wel een rol. Mijn droom is, dat we later een huis hebben aan de rand van Barcelona. Om daar dan een stuk of drie Beagles te houden. Schrijven, Barca en Beagles. Ja, zo zou het kunnen zijn.” 

The Beagle Walk

Met Beagle bezitters een gezamenlijke Beagle Walk doen. Dat zou Jessica Oosten graag willen organiseren. “Dat moet ik wel dit jaar doen, want anders ben ik bang dat Rufus het niet meer mee kan maken. Tijdens de Beagle Walk krijgt één van de beagles een tuigje met een doggycam omgebonden, zodat we een wandeling kunnen maken vanuit het perspectief van de hond zelf. Dat zal mooie foto’s opleveren, van al die stoute Beagles.  

Deelnemen? Klik hier. 

DEEL:

1 Reacties