2 SEPTEMBER 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER
03.09.2014
Ballonspektakel
 Wezenlandenpark
 Vanaf 18.00 uur
Mee de lucht in?

‘Cloudhoppen’ bij zonsondergang

Van wolk naar wolk, zo vliegt Egbert Oordt regelmatig door het Zwolse luchtruim. In zijn ‘cloudhopper’ hangt hij met een tweezitbankje onder een enorme ballon. “Ineens valt de wind weg en dan hang je tien minuten boven een hoogspanningskabel. Op een ander moment krijg je zoveel wind om je oren dat landen bijna onmogelijk is. Afhankelijk zijn van het weer, de wind; je moet wel van het avontuur houden. Ach, het gaat altijd wel goed hoor.”  

Wie: Egbert Oordt (62)

Beroep: ondernemer, eigenaar Oordt Adventures

Woont: in de wijk Veerallee

Zwolle omdat: “Zwolle is een ondernemende stad. Ik ben gek op de binnenstad met de oude huizen, grachten en kroegen. Het is voor mij een wereldstad, met een eigen identiteit. Er gebeurt hier veel en ik heb de tijd om er lekker van te genieten!”

Passie: ballonvaren

Als jonge campingeigenaar werd Egbert ooit benaderd door een ballonfestival voor sponsoring.”Mag ik dan ook mee?” vroeg hij. Uiteindelijk ging hij met een Engelsman in een klein bakje omhoog. “En toen was ik verkocht”. Ik heb eerst mijn vliegbrevet gehaald en ben gaan sparen voor mijn eigen ballon. Toen mijn vakantiepark goed draaide kocht ik er één. Meteen met grote reclame voor de camping erop. Er konden vier passagiers mee. De ballonvaart was populair, nam een vlucht in die dagen, iedereen wilde mee. Per vaart verdiende ik zo’n 1.400 gulden. Best interessant, maar geld; daar deed ik het niet alleen voor.”ballonvaarder Zwolle
Ballonvaarders als supersterren onthaald

Nog steeds stijgt Egbert in het zomerseizoen wekelijks naar grote hoogten. Met zijn ballonnen -inmiddels heeft hij er vijf- zweefde hij in vele landen, onder meer in: Indonesië, Taiwan, Lapland, Zwitserland, Maleisië en Filippijnen. “In de Alpen tussen de bergen was echt fantastisch. Ook heb ik mooie herinneringen aan Indonesië. De mensen daar hadden nog nooit ballonvaarders gezien. We deelden er handtekeningen uit. We waren daar op een festival op uitnodiging van een provincie nabij Jakarta. Met camerateams werden we gevolgd. Helaas kregen we later wel te maken met de corruptie daar: het duurde meer dan een jaar voordat ik mijn ballon weer terug had. Uiteindelijk ben ik - samen met mijn drie zoons- mijn spullen zelf maar weer gaan ophalen! Zat die ballon ineens zo in de container richting Nederland!”

Volleerd weerman

“Sturen kun je niet echt met een ballon. Je zoekt luchtstromen op door je hoogte aan te passen. Je bent een speelbal van het weer. Je snelheid varieert van nul tot dertig knopen. Je wilt niet al te veel thermiek, want dat kan betekenen dat je ballon veel te hoog komt. Daarom zijn ballonvaarten ook alleen ’s morgens vroeg of ’s avonds. Als ballonvaarder ben je een zowat een volleerd weerman. Je moet ook een examen meteorologie halen voor je ‘Pilot License’. Vroeger was het echt opletten. We hadden alleen een speciaal nummer van de KNMI dat we vooraf konden bellen. Nu, met al die apps, zoals buienradar, is het wel iets gemakkelijker geworden om het weer in te schatten. Maar je blijft waakzaam!”

Stuntvliegen

Het avontuur opzoeken, dat blijft Egbert doen. Samen met de ROVA deed hij een proef met biogas. “Dat was spannend. Je ziet dit gas niet echt branden en wat er over blijft aan gas trekt naar boven in plaats van naar beneden. Ik was bang dat ik behoorlijk wat gasophoping zou krijgen in mijn ballon. Maar we hebben uiteindelijk aangetoond dat het kon: varen op duurzaam gas. Toch moet er nog heel wat worden verbeterd en aangepast aan de apparatuur voordat zoiets echt commercieel voor ballonvaren kan worden ingezet.”

“Wat ik echt nooit meer wil, is meedoen met een videofilm om vliegtuigen van dichtbij vast te leggen. Ik nam een cameraploeg mee naar boven. Zij zouden een film maken van Ewald Polinder, de stuntvlieger. Die kwam met zijn vliegtuigje op zo’n tien meter van mijn ballon allerlei trucs doen. Ik had het niet meer. Helaas is Ewald een paar maanden later verongelukt met zijn vliegtuig. De film is nooit afgemaakt.”ballonvaarder Zwolle  ballonvaarder Zwolle
Passie in de ballon

Egbert is gelukkig ook getuige van veel mooie momenten. Het aantal huwelijksaanzoeken waarbij hij aanwezig was, is enorm. “Vind ik ook spannend hoor, want zo’n verliefde jongen heeft alles gepland -soms met dinertje en al in de lucht- en dan hoop ik maar dat we goed kunnen wegkomen wat wind betreft, anders gaat het hele feest niet door.” Zijn eigen vrouw moest eerst niet zoveel weten van zijn ballonpassie, maar de laatste jaren gaat ze steeds vaker mee. “Samen in de cloudhopper. Dat verveelt nooit. Nederland is zo ongelooflijk mooi vanuit de lucht!”  

Met Zwolse Peperz in de zevende hemel!!

DEEL:

1 Reacties